دستور Uname در لینوکس:
در آموزش سیستم عامل لینوکس با نکاتی بسیار زیادی مواجه میشوید که میتواند شما را درگیر خود کند. شما هر روز بدون اینکه بدانید با سیستم عامل Linux سروکار دارید از تلفنهای هوشمند گرفته تا خودروها، سوپرکامپیوترها، لوازم خانگی، کامپیوترهای شخصی و سرورهای سازمانی، از لینوکس استفاده میکنند. لینوکس را میتوان در ترموستات ماشین، یخچال یا حتی تلویزیون نیز یافت. گذشته از اینها، بخش عظیمی از اینترنت و بورس دنیا، روی بستر این سیستم عامل امن و مطمئن، اجرا میشود.از همین رو در این مطلب قصد داریم نحوه پیدا کردن اسم سیستم عامل لینوکس و نسخه کرنل یا هسته آن را به شما آموزش دهیم.
uname یکی از دستورات پرکاربرد جهت پیدا کردن اسم سیستم عامل لینوکس است. همچنین میتوانید آن را برای بررسی اینکه آیا از سیستم 32 بیتی یا 64 بیتی استفاده میکنید، به کار بگیرید. ابزار خط فرمان است که اطلاعات اولیه در مورد نام سیستم عامل و سخت افزار سیستم را نمایش می دهد. در این مقاله با ما همراه باشید تا شما عزیزان را با دستور Uname در لینوکس آشنا کنیم.
دستور Uname :
ابزار uname بیشتر برای تعیین معماری پردازنده ، نام میزبان سیستم و ورژن kernel که روی سیستم اجرا می شود ، استفاده می شود. نحو دستور uname به شکل دستور زیر است:
uname [OPTIONS]…
گزینه ها به شرح زیر است:
- -s, (–kernel-name) – نام kernel را نمایش می دهد.
- -n ، (–nodename)- نام node سیستم (نام میزبان) را نمایش می دهد. این نامی است که سیستم هنگام برقراری ارتباط از طریق شبکه استفاده می کند. وقتی از گزینه -n استفاده می شود ، uname خروجی مشابه دستور hostname را تولید می کند.
- -r, (–kernel-release) – انتشار kernel را نمایش می دهد.
- -v، (–kernel-version)- ورژن kernel را نمایش می دهد.
- -m، (–machine)- نام سخت افزار دستگاه را نمایش می دهد.
- -p, (–processor) – معماری پردازنده را نمایش می دهد.
- -i ، (–hardware-platform)- پلت فرم سخت افزار را نمایش می دهد.
- -o، (–operating-system)- نام سیستم عامل را نمایش می دهد. در سیستم های لینوکس “GNU/Linux” است.
- -a ، (–all) – وقتی از گزینه -a استفاده می شود ، uname مانند روش گزینه های -snrvmo عمل می کند.
وقتی بدون هیچ گزینه ای فراخوانی می شود ، uname نام kernel را نمایش می دهد ، گویی گزینه -s مشخص شده است:
uname
همانطور که می دانید ، نام Linux” ، kernel” است:
Linux
لازم نیست همه گزینه های خط فرمان را به خاطر بسپارید. معمولاً از دستور uname با گزینه -a برای نمایش همه اطلاعات موجود استفاده می شود:
uname -a
Linux dev.linuxize.com 4.19.0-6-amd64 #1 SMP Debian 4.19.67-2+deb10u1 (2019-09-20) x86_64 GNU/Linux
خروجی شامل اطلاعات زیر است:
- Linux – نام kernel.
- dev.linuxize.com – نام میزبان.
- ۴٫۱۹٫۰-۶-amd64 – انتشار kernel.
- #۱SMP Debian 4.19.67-2+deb10u1 (2019-09-20) – ورژن kernel.
- x86_64 – نام سخت افزار دستگاه.
- GNU/Linux – نام سیستم عامل.
می توان گزینه ها را با یکدیگر ترکیب کرد تا خروجی مورد نظر را تولید کند. به عنوان مثال ، برای اطلاع از ورژن kernel ، دستور زیر را تایپ کنید:
uname -srm
Linux 4.19.0-6-amd64 x86_64
جمع بندی :
دستور uname برای نمایش اطلاعات اولیه سیستم استفاده می شود. معمولاً با گزینه -a برای نمایش همه اطلاعات موجود فراخوانی می شود.
امیدواریم مطالب مورد پسند بوده و از آن بهره لازم را برده باشید. خوشحال میشویم نظرات و سوالات خود را در قسمت دیدگاه به اشتراک بگذارید و ما را در میزبان داده همراهی کنید.